Contact Pentru Vin

Telefon: +4 0213510253

Mobil: +4 0757575840

Mobil: +4 0757575770

E-mail: office@pentruvin.ro



Stejarul francez


Deşi în Franţa este considerat apt pentru producţia de butoaie pentru vin, atât stejarul comun (Quercus
robur) cat si stejarul sesil (Quercus petraea), pentru productia de butoaie este folosit doar acesta din urma, care are o calitate a lemnului mult superioară datorita densitatii mai mari a fibrelor conferind, o rugozitate fina şi o contribuţie mai bogata de componente aromatice precum vanilină si derivatele sale, lactone şi tanini, precum şi fenoli şi aldehide volatile. Taninii sunt matasosi si transparenti, transmit o senzaţie de usoara dulceata, combinata cu arome de fructe care persistă în gură.

Sunt de remarcat condimente si migdale prajite, combinate cu arome de fructe de padure coapte în vinurile roşii şi note de piersica, fructe exotice şi arome florale cum ar fi iasomie şi trandafir în vinurile albe, în funcţie de soiul de struguri procesati.

 

 

De asemenea si independent de certificarea ISO 9000:2001, este aplicat un control strict al calitatii de la taierea copacului pana la ani dupa ce produsele Toneleria au parasit fabrica.

 

Tot lemnul este 100% nou, are certificat de origine si este testat inainte de livrare de un laborator renumit pentru a garanta ca nu este contaminat.

 

De asemenea lemnul din stejar Francez este sub certificare PEFC.

 

Materialele ambalajelor sunt selectate si testate pentru  rezistenta, igiena si aspecte ecologice.

 

 

 

 

Datorită contribuţiei modeste in tanini a stejarului american, este perfect pentru un vin cu tanini abundenti şi textură bună; permite fructului sa interactioneze armonios cu lemnul, care contribuie cu o gamă largă de arome complexe, catifelate, si usor cu tanini foarte gustosi.


Buchetul este usor, cu arome lemnoase de cuişoare, tutun, pâine prăjită şi cafea, combinate cu arome de zmeură, mure si coacăze roşii, în funcţie de soiul de struguri procesati.

Stejarul american


Timp de decenii, stejarul alb american (Quercus alba) a fost prelucrat exclusiv în Statele Unite, dar de-a lungul anilor si-a câştigat remarcabil acceptul în toate ţările producătoare de vin, relevante.
Spre deosebire de stejarul francez, care trebuie să fie despicat, permiţând o utilizare de doar 20-25% din copac, stejarul american poate fi taiat, făcându-l mult mai economic.
Are o oxidare mai pronunţata şi elibereaza mai repede aromele ajutand vinurile să-şi piardă astringenta si asprimea mai repede, ceea ce conduce la alegerea aceastui lemn pentru maturari mai scurte - şase la zece luni.

 

 

Stejarul EUROPEAN


Cu o mai mica amploare, Toneleria Nacional foloseste de asemenea stejar European, un amestec de stejar din Europa de est din Ungaria, Lituania, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia si Ucraina.

Acest lemn este caracterizat de aldehide aromatice puternice.

Datorita importantei lui personalitati, este ideal pentru vin in procesul de imbatranire cu o mare complexitate la originea lui.

Referitor la intensitate, aceste butoaie contrasteaza imboldul stejarului American si delicatetea celui Francez, iar de ceva timp se bucura de un interes sporit din partea vinificatorilor in cautare de noi si ieftine alternative.